Vektor

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Et normalt, vestnordisk vektorkaos - såkalt vektorðr.

En vektor er «et linjestykke med retning» eller rett og slett en hvilken som helst pil på godt norsk. Vektorer handles der du kjøper algebra. Vektorer er noe som blir tvunget på stakkars skoleelever for å lære dem å gå i riktig retning her i livet. Dersom pila peker gal vei er det over og ut, en såkalt over-og-ut-vektor. Lærere hater disse, men bruker dem i noen få tilfeller. De to grunnleggende måtene for å beseire vektorer er å ignorere eller tegne piler i alle retninger og levere til læreren. Når man tortureres med vektorer vil man komme over «skalarer». Dette er en uheldig feilstavelse av skandaler og bør tolkes som over-og-ut-vektor.

Noen som ikke går i riktig retning her i livet. En typisk, lærerforhatt vektor.
Over-og-ut-vektor i et vektorrom (i dette tilfellet et typisk klasserom). Lærere bruker disse mot bråkete tilfeldig utvalgte elever for å vise dem veien. Her går veien over kateteret og ut gjennom døra.

To vektorer fra ulike kontekster har sjeldent noe med hverandre å gjøre, derfor snakker vi ikke mer om dem. Det er absolutt OK å forsøke å legge sammen en hastighetsvektor med en vektor bestående av aksjekurser, det er bare de trangsynte «jeg vil være forsker»-folka på Wikipedia som er late og nekter for dette. Å legge sammen to slike vektorer gjøres ved å legge de to arkene oppå hverandre og kjøre dem i mikser'n sammen med 4 spiseskjeer trinitrohexakarbonbisvoveloctohydroksid. Deretter skal det tilsettes 3 spiseskjeer biuranhydrat og 5 teskjeer nitroglyserinseptoplutoniumskarbosulfat. Miks godt og kjør inn i mikro'n på 250°. Legg to biter anriket, ustabil uran som er på sitt kritiske punkt utenfor ovnen slik at de nesten berører hverandre. Vent til det sier poff når mikro'n eksploderer og KABOOOM når uranen (og byen) eksploderer. Kom ikke og si at vektorene (og resten av vektorene i byen for den saks skyld) ikke er lagt sammen og godt blandet nå! For å kunne addere må de to vektorene tilhøre samme vektorrom (også kjent som klasserom eller verdensrom).

Komplisert fremstilling av «Gå-til-godtesjappa-vektor».

En vektors retning bestemmes av hvilke vektorkoordinater den har. Vektorkoordinatene skrives i en firkant delt i to, [x,y], der x er hvor langt bortover man går og y er hvor langt oppover man går. Et eksempel på dette er vektor butikk/godterisjappe = [To stopp m/trikk, litt opp]. For latskapens skyld slipper man å skrive [To stopp m/trikk, litt ned] når man skal tilbake, man slenger bare på en minus foran. Det gjelder å passe på så man ikke går til siden først på vei tilbake! Da låses man i bane og tvinges gjennom vannet. Dersom man prøver seg med [To stopp m/trikk, litt ned] likevel, vil man:

  • Vente på en trikk som aldri kommer fordi den går lenger ned i gata
  • Havne i vannet (i følge bildet ved siden av) når man har gitt opp trikken og trekkes bortover
  • Være våt når man kommer hjem etter å ha gått ned igjen til veien gjennom krattet
  • Bruke unødvendig mye tid på ingenting
  • Føle seg dum
  • Vandalisere Wikipedia med historier fra hendelsen (aldri så galt at det ikke er godt for noe)
  • Gå riktig vei neste gang