Taxi

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Taxi er et transportmiddel som kan beskrives som en bil med skilt på taket. Dette er selvsagt en enkel framstilling av fenomenet, men en dypere forklaring vil forekomme før du har rukket å lese den nederste linjen på denne siden.

En taxi er nemlig ikke bare en bil med skilt på. Den er også en bil med skilt på med en mann inni, samt et taksameter. Taxien kan variere både i form og farge, hovedsakelig etter hvor i verden du befinner deg - i USA er de gule, i England svarte, mens de i Norge forekommer i alle regnbuens farger i forskjellige nyanser. (Se farger for nærmere informasjon.) Taxier blir ofte kalt drosjer, og blir omtalt som det dyreste transportmiddelet, nest etter busser.


Historie[rediger]

Taxien, eller drosjen, er et flere hundre år gammelt konsept som først ble funnet opp av britiske Sir William Smith, rundt 1789. Smith satte to hester foran en vogn (noe som var svært vanlig), red ut i landsbyen sin, og tok penger for at folk skulle kunne komme ombord i vognen. Så lot ham dem betale skyhøye priser som steg etter hvor lenge de opptok seteplass i vognen. Dette blir nå kalt "hestedrosje", og kan i grunn ikke karakteriseres som en taxi, men vi gjør det likevel. Den første taxien som var en bil, ble funnet opp i 1912, da amerikanske Willis Smithson tok sin gule bil og satte en papirbit på taket. Deretter gjorde han det samme som Smith hadde gjort i 1789 - han kjørte rundt og tok seg skyhøyt betalt for at folk skulle få sitte på i bilen hans. Historikere er uenige om hva slags bilmerke den første taxien var, men det mistenkes at det enten var en Chrysler eller en Ford, da av typen Fiesta.

På 50-tallet ble det satset stort på taxiindustrien. Dette var fordi vanlige folk hadde kunnet kjørt biler i tredve år, og de fleste var ganske leie av å være sjåfører, og ønsket nå å være passasjerer. Siden den gang har drosjer vært uunnværlige over hele verden, særlig i USA og India. De hyppigste taxipassasjerene i dag er hovedsakelig forretningsfolk i utlandet og folk som har vært ute på en snurr, eller som skal ut på en snurr.

Taxisjåføren[rediger]

(Hovedartikkel: Taxisjåfører)

Taxisjåfører er mennene som sitter inni taxiene, i opptil flere timer i strekk. Her sitter de og venter på at en annen taxisjåfør skal ringe dem og fortelle dem hvor de finner en fyllik som de kan plukke opp. Taxisjåfører har hevdet at deres yrke er det mest risikable i hele verden, men vi vet alle at Bruce Willis har en enda farligere jobb. Norske taxisjåfører har de siste tjue årene hovedsakelig vært innvandrere som ikke har vært modige nok til å starte pirattaxi.

Dette er skiltet som pirattaxisjåførene klarer seg uten, men som taxisjåførene på død og liv må ha.

Pirattaxi[rediger]

(Hovedartikkel: Pirattaxi)

En pirattaxi er en taxi som er billigere enn en vanlig taxi. Grunnen til dette er at disse taxiene ikke har skilt på taket - de har istedet malt et sjørøverflagg der. Praier du en pirattaxi kan du risikere at lommeboka di blir stjålet, i og med at det er pirater som er sjåførene. 99% av pirattaxisjåførene er enten første- eller andregenerasjons innvandrere, og hovedsakelig pakistanere. Enkelte mener at pirattaxier bør bli forbudt fordi de stjeler inntekten til de vanlige taxisjåførene; men hva da med pirattaxisjåførene? Hva skal de gjøre da? Og dessuten er det bedre med en billig og rask taxi, enn en dyr taxi som lukter ape, og som ikke dukker opp før timen etter du har bestilt den. Så det så!

Taxier fra forskjellige steder i verden[rediger]

London[rediger]

Taxilondon.jpg

Den britiske drosjen, som har sitt hovedbeite i London og omegn, samt øde, forlatte steder som man ser i middelmådige detektivserier produsert av BBC, er som oftest en svart liten greie som kan minne mistenkelig om en likbil - bare med taxiskilt i stedet for et kors. London-taxier blir ofte sett på som de reneste og mest stilfulle taxiene, uten at det er noen særlig grunn til det. Britiske taxisjåfører kan ha aner fra hele verden, i likhet med New York-drosjesjåførene. Hvis du betaler tre-fire pund ekstra, kan du få roseblader i baksetet hvis du bestiller det.

Hong Kong[rediger]

Taxihongkong.jpg

I Hong Kong er taxi ikke bare en yrkesretning - det er en ekstremsport. For i Hong Kong - i tillegg til Kina, India og andre nærliggende steder - har de ikke bilkultur, og man kjører på den siden av veien man vil. Pirattaxivirksomhet er ikke et problem, da hele befolkningen er pirater. Hong Kong-taxien er gjerne rød, men kan også være svart. I disse områdene kappes man om å komme først til passasjerene/kundene, og dette er med på å gjøre Hong Kong til et yndet sted for taxiturister - på grunn av konkurranseutsettelsen kan man sette prisene ned til en selvbestemt sum, som ikke trenger å overstige ti norske kroner! Hong Kong-sjåførene er asiater som overhodet ikke kan engelsk. (Hvorfor skulle de det?)

Moskva[rediger]

Taximoskva.jpg

Taxiene i Moskva er ofte røde for å hylle kommunismen som råder med en streng, men rettferdig hånd i Russland. Moskva-taxiene er ofte forsinkete, da sjåførene vanligvis er medlemmer av den russiske mafiaen, og må ta seg av et par småjobber før de kan hente passasjerene. Pirattaxivirksomhet i Russland blir slått hardt ned på, og straffen for dette er ofte tvangssending til Sibir. Ellers er det viktig å vite at russerne ikke har et taxiskilt på taket - de har et Такси-skilt (ofte dekorert med en og annen blodflekk).

New York[rediger]

Taxinyyork.jpg

New York-taxien er gul. Alltid. Disse taxiene er som små bur, men er utrolig nok det mest effektive middelet når man skal noe sted i New York, nest etter undergrunnsbanen. I New York er taxisjåføryrket desidert det farligste yrket, og årlig blir 54 taxisjåfører drept. (Ingen vet hvorfor, men man mistenker at lukten er til sjenanse for den walisiske mafiaen som opererer i byen.) Piratvirksomhet er stort sett ikke noe problem, da ingen har styr på forskjellene mellom pirattaxi og vanlig taxi.

Oslo[rediger]

Taxioslo.jpg

Oslo-taxiene, taxiene man finner i hele Norges land, samt Sverige og Danmark, er vanlige biler som har til hensikt å blande seg med resten av trafikken så ingen praier dem. Disse taxiene er bevist de dyreste i verden, og dette er grunnen til at man heller kjører sin egen bil i Norge, også selv om man er på en snurr. Norske taxisjåfører er pakistanske innvandrere som ikke gidder å gjøre noe annet. Dette er også med på å skape et salig trafikkrot, hovedsakelig i de største byene i Norge. Skal man ta taxi i Norge bør man helst være pakistansk, eller i alle fall ha med seg en pakistansk ordbok. Pirattaxiene i Norge er veldig like de "ekte" taxiene, og piratsjåførene er de samme.