TV

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

"Hva ville livet vært uten TV?"

~Jonas Steen om TV

"Greit, jeg innrømmer det: Jeg elsker Kongen av Queens."

~Jerry Seinfeld om TV-programmer

"I invented it, with some use of gaffa of course."

~MacGyver om TV

TV, Television, fjernsyn, idiotboks eller kopekasse (Spynorsk kalt langsynsskap, fjernvindaugo, fjernsjå, huttiheito og sjå langt borti syningom vindaugo), er et apparat som kan vise bilder som er tatt opp langt borte, og som vises rett inn i stua.

Før, måtte man bruke kikkert for å få sett det meste innen en forholdsvis begrenset synsvidde.

Bjørnstjerne Bjørnson sa i sitt berømte poem, "Undres meg på hva jeg får å se, over de høye fjelle". Han hadde hverken kikkert eller TV. Og bedre ble det ikke etterpå heller.

Galileo Galilei ( 15 Feb 15648 Jan 1642 ) så riktignok planeten Mars i sin kikkert, men hvis han bare hadde hatt en TV på denne tiden hadde han dessverre sett bare stjerner. ( hvitstøy, dvs. grått kornete bilde ). Dette var nemlig slik det var på denne tiden.

Dette, fordi de fantes dessverre ingen faste TV-sendinger da. Galileo skjønte heldigvis ikke bæra likevel, og takk for det. Nå vises det bilder sett fra Mars, tatt opp daglig, se http://qt.exploratorium.edu/mars/

Bruk av TV'n[rediger]

Når TV'n er i bruk er gjerne lisensen betalt til NTK (Norsk Tidsbort Kasting). Hvis ikke, ventes det kraftige represalier fra NKS (den Norske Kommunistiske Stat). Ellers så er det bare å finne en krå i stua som passer til TV'n. I tillegg så kreves det en skikkelig TV stol, for her sitter man mesteparten av livet. Det finnes mange typer å velge mellom, bl.a. stol med innlagt barskap, telefon, kioskvarer, tilgang til Internett, pannekakesteker, toalett, miniTV, vaskemaskin og potetopptaker, for å nevne noe.

Typisk TV-stol med integrert fotskammel
"TV Emergency Ejection Seat" tilbehør hvis seeren ønsker seg bort fra elendigheten, brukes ved svært sterke scener på TVen.
Dette er den populære Folke TV'en, et lekkert apparat som de fleste har råd til. Men for å vise krigsfilmer med dette annbefales det å bruke et noe mer solid stativ å sette det på.

En typisk TV seer driter i hva han ser . Det viktigste er at han ser på noe. Så lenge TVen står på, er det alltids noe som skjer. Forøvrig har NRK gitt ut boken "Hvordan dryge ut en TV kveld helt ut i de ørsmå timer" (Askehaug's Forlag), blant annet omhandler den teknikker i å holde seg våken, hvordan spise, dusje, drite etc. uten å avbryte et TV program.

Teknikk[rediger]

En TV består av en kasse med et vindu (full av pixler, faktisk), samt en eller to høyttalere. I tillegg er det også masse annet tjafs som ligner mest på et ormebol i full kamp, og som ikke skal utdypes videre her. Det viktigste er å vite hvor på/av/av/på/på/påav... bryteren er. Straks ormebolet er slått på, strømmer hele verden rett inn i stua. Av-bryteren (av!) normaliserer hele denne kaotiske tilstanden og gjenoppretter øyeblikkelig ro og orden inne i stua.

Det mest epokegjørende fremskrittet som virkelig gjorde TVen til det produktet den er idag, er fjernkontrollen.

Med den kan dagens TV-seer sitte dønn i sin TV-stol hele dagen, og den påfølgende natten under meget unormale tilstander i stua, helt til man med fjernkontrollen normaliserer det hele med å trykke på av! knappen.

TVen og oss[rediger]

En TV bringer verden inn i stua. Hvis stua er forholdsvis liten er ikke dette noe stort problem. All aktivitet i stua er begrenset til den lille kråa hvor TVen befinner seg. Men forøvrig kan de nevnes at det til tider kan bli et forferdelig spetakkel i denne stakkars kråa. Det vanlige er å bruke forsterkede vegger av armert betong, der skap og kommoder, og alle blomstervaser og bilder på veggen er boltet fast på en forsvarlig og hensiktsmessig måte, og som skal tilfredsstille forsikrings-selskapenes strenge krav.

Med verden inn i stua følger også både krig og elendighet. Derfor er en standard TV-seer gjerne utstyrt med vernebriller, sveisemaske, hjelm og hørselvern, eller har disse lett tilgjengelige. Minste avstand til TVen bør av sikkerhetshensyn ikke underskride 3,2 meter.

Tv seeren kan også utstyres med et såkalt "TV Emergency Ejection Seat" (TEES Device) som er et ledd i katastrofehåndtering. Formålet med dette er å få seeren vekk fra TV-området hurtig. Dette har vist seg å være svært så effektivt i de tilfeller der seeren utsettes for store psykiske påkjenninger ved sterke scener på TV skjermen. (Se bilde, hvis du føler for det)

Fotskammel[rediger]

Dette er et meget viktig tilbehør som TV samfunnet forlengst har innsett nødvendigheten av, men dog en lett glemt artikkel blant nybegynnere, men akk så viktig. Fotskamler kommer i mange versjoner. En ganske enkel type med innebygget skopusser, strømpebøter, liktornfjerner, tånegleklipper, massasje, samt ortopediske trivialiteter er ganske vanlig, og finnes i de fleste hjem.

Fremtidens TV[rediger]

Fremtidens TV kommer muligens ikke til å avvike så mye fra dagens, bortsett fra at den vil bli mye mer anvendelig, dvs. enklere å bruke. Som nevnt tidligere, er TVen plassert i stua, sammen med en avansert TV stol osv. Det som muligens blir i fremtiden, er at alt dette blir integrert i én eneste pakke. Man ser for seg en enhet som inneholder alt, levert på døren, eneste som trengs er å installere en TV-seer, og koble til strøm. TV-seeren har fra denne enheten tilgang til alle fasiliteter/kanaler. Denne framtidige TV-en kommer også til og ha snakkesensor.

Kjente bivirkninger[rediger]

 • Synsproblemer (Langsyn, nærsyn, fjernsyn, blindhet, flimring, ser prikker og små dyr)
 • Impotens (særlig ved tv-overførte stortingstaler)
 • TV-Shop
 • Tannverk
 • Forhøyet kapulastionsnivå i eposfæren, på grunn av postulagmenter i pannebrasken
 • En ensom død.
 • kan bli avhengig av å se på nyheter men det skjer sjeldent (ofte)

Kanaler[rediger]

 • TV 1
 • TV 2
 • TV 3
 • NRK N (Tidligere kjent som TV Norge)
 • Barnas Super (Tidligere kjent som Channel TV)
 • Disney TV
 • Visat 4