Cider

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Happy New Year, Ms. Sophie!»

- Hovmesteren om cider

Cider (egentlig sider, men vi følger ikke rettskrivingsreglene - det høres mye kulere ut med en c!) er en fancy drikke, som ofte drikkes av ungdommer som ikke liker øl. Cideren har ofte lavere alkoholinnhold enn øl og vin, og ciderdrikkere blir gjerne ansett som pyser. Det brygges cider i mange forskjellige land, og det er klare skiller mellom de forskjellige ciderene. Cideren blir omtalt som "musserende", som i all enkelthet betyr at den inneholder kullsyre. Oppskriften på cider er selvsagt hemmelig, og går bare i arv mellom ciderfabrikanter.

Historie[rediger]

Cideren ble opprinnelig oppfunnet av noen franskmenn som ønsket en drikke med lavere alkoholinnhold enn vinen. (De er ordentlig alkoholiserte de der franskmenna!) Dette skjedde i 1801. Cideren ble raskt populær, ettersom det var et særs morsomt ord. (Prøv å uttale det på fransk selv!) De siste hundre årene har det blitt drukket 1.000.000 liter cider i Frankrike Lyon, og det trettendobbelte i resten av Frankrike.

Det ble drukket meget cider under andre verdenskrig, særlig på tysk side, ettersom cideren var billigere og enklere å lage i krigsperioden. Årgangscider var riktignok meget dyr, og ble bare drukket av tyske generaler, samt Hitler og framtredende Gestapo-medlemmer. Mens Frankrike enda forsvarte seg mot tyskernes invasjon, kastet de etterhvert ciderflasker mot fienden, da de gikk tom for ammunisjon. Det anslås at 400 tyske soldater døde i ciderangrep.

I 1954 serverte den amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower to flasker cider til den tibetanske lederen Dalai Lama. Dette vakte stor oppstandelse, ettersom det gikk rykter om at cideren var produsert i Kina. Det var den riktignok ikke - den var produsert i selveste Norge. Etter dette besøkte aldri Dalai Lama anno 1954 president Eisenhower igjen. Eisenhower skal visstnok ha fått et par tibetanske banneord slengt etter seg da lamaen stormet ut av det hvite huset.

I 1989 fant visstnok Alan Jackson ut oppskriften på cider, men det viste seg at det var oppskrift for skilpaddesuppe. Jackson ble drept av en naturverner dagen etter.

Det finnes en rekke land som produserer cider. Her følger en liten liste på de forskjellige cidernes historie, smak og drikkere.

Norsk cider[rediger]

Norsk cider har blitt produsert siden 1932, da Vidkun Quisling stjal en cideroppskrift fra en svensk ciderprodusent. Quisling ble straks gjort til nasjonalhelt, og han startet opp et nytt parti, Norsk Siderparti. (Cider var stavet annerledes på den tiden.) Da Siderpartiet vant valget i 1940, var alle glade, men da man fant ut Quisling var korrupt, og drakk mesteparten av cideren selv, bestemte det norske folk seg for å skyte ham. Skytingen fant sted på Akershus festning, og siden den gang har Arbeiderpartiet ledet landet med sin gode ciderpolitikk. Tidligere leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, er kanskje den mest profilerte ciderdrikkeren i Norge, etter at han greide å drikke seg snydens på cider 1. mai 2008! Dette var et kunststykke ingen hadde greid før ham. Også Ari Behn og Aune Sand er faste ciderdrikkere. Den norske cideren smaker svakt av fiskefett, ettersom de fleste ciderfabrikker er tidligere tranfabrikker.

Fransk cider[rediger]

Spansk cider. Nammet, ikke sant?

Fransk cider er den eldste cideren som finnes. Den ble oppfunnet i 1801, og har en spiss smak av gammel ost. Cideren har vært en veldig viktig del av den franske historien, og utenom ciderslagene mot tyskerne under andre verdenskrig, har cideren blitt brukt blant annet til å lage i stand festbordet i Normandie på D-dagen. President Nicolas Sarkozy er en ivrig ciderdrikker, og det sies at hans valgseier, samt hans kone, skyldes hans ciderpolitikk. Også Napoleon Bonaparte var en stor fan av cider, og drakk både morgen og kveld. Man har funnet ut at Napoleon døde av ciderabstinenser på St. Helena, og forskere hevder at cideren gir de sterkeste abstinensene i hele verden.

Spansk cider[rediger]

Svensk cider med kvister.

Spansk cider er den mest spesielle av cidrene. Denne skal aller helst varmes opp før inntak, før den skal kjøles ned med to centiliter melk. Denne cideren ble oppfunnet i 1842, da en stor ciderbeholdning lastet på en kjerre, kræsjet med en drektig ku. Spanjolene falt særlig for denne smaken, selv om andre nasjonaliteter bare rynker på nesa når man snakker om denne, og blant ciderkretser rundt om i verden, har den spanske cideren fått navnet "kucider". Kucideren har gjerne en mildere og mindre musserende smak, og litt eldre årganger er gjerne litt mer klumpete enn andre cidere. Pablo Picasso var en kjent kucider-entusiast, og det sies at han alltid drakk to liter kucider før han begynte å male et nytt bilde.

Svensk cider[rediger]

To forskjellige typer grønlandscider.

Svensk cider ligner veldig på den franske cideren, ettersom kong Karl Johan av Sverige, som var tidligere fransk marskalk, bragte med seg den franske cideroppskriften til Sverige da han ble konge. Oppskriften har vært uendret siden den gang, med unntak av ett lite tillegg: kvist. Det skulle legges ved tre kvister i cideren når den gjæret seg, og dette gav en besk smak og gjorde cideren mindre musserende. En perfekt drink for kong Carl Gustaf, som drikker denne til alle fugle- og fiskemåltider han får servert på det svenske slottet, i følge Se & Hør.

Grønlandsk cider[rediger]

En tam engelsk cider.

Grønlandsk cider smaker akkurat likt som norsk cider, men har til gjengjeld en grønn farge. Dette kommer av at man bruker selfett i stedet for fiskefett. Selfettet reagerer med cideren, og fører til at fargen endrer seg radikalt på få sekunder, til en gyslig grønnfarge. Grønland fikk cideren sin da Danmark overtok landet, og gav dem krigsbytte fra Sverige. Krigsbyttet bestod av en kiste som, uten at danskene visste om det, inneholdt oppskriften på cider. Eskimoene på Grønland la til selfettet selv. Det er ingen kjente grønlandsciderdrikkere, fordi det ikke finnes noen kjente grønlendere.

Engelsk cider[rediger]

Engelsk cider er helt tam, til forskjell fra de andre ciderne. Alkoholprosenten i denne cideren er gjerne lavere enn i de andre ciderene også, ettersom den engelske cideren blir blandet med vann og kokt opp før den drikkes. Den engelske cideren er egentlig ikke særlig populær, men tradisjonelt inntar Dronningen av England minst ett glass engelsk cider før hun legger seg natt til 6. november. Hvorfor er uvisst.