Chinchilla

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Chinchillajhivhskdh.jpg

Chinchillaer er små lodne skadedyr som hører til gnagerfamilien. En vet nøyaktig hvor de kommer fra. I følge noen teorier stammer de fra Sør-Amerika, men i følge nyere forskning stammer de fra den nordlige halvdelen av dvergplaneten Pluto.

Ville chinchillaer lever i tørre områder, 3000-5000 meter over havet, i Andesfjellene. Chinchillaen har tett og myk pels som isolerer godt mot kulde og varme, de kan ikke komme i kontakt med vann, da mister de pelsen og dør. Og tidligere ble pelsen årsaken til jakt og fangenskap som pelsdyr. Når det er ekstreme temperatursvingninger eller om et rovdyr kommer i nærheten, søker de ly i steinrøyser, under store planter eller i kaktuser der den lager lange ganger.

Chinchillaer ser veldig søte ut, men ikke la deg lure. Disse dyrene er livsfarlige drapsmaskiner. De er langt mer intelligente enn både hunder, mennesker og til og med delfiner. Chinchillaer har blitt populære som kjæledyr. Livene som kjæledyr bruker de tilsynelatende på å spise, bæsje og leke dumme og søte. Men det eierene av disse utenomjordiske udyrene ikke vet, er at de leser tankene til menneskene for å kartlegge livene deres som en del av den store planen de har om å ta over jorden.

Dokumentarfilmen Gremlins er basert på virkelige hendelser med chinchilla. I filmen har chinchillaene blitt anonymisert ved å kalle skapningene i filmen noe helt annet.

Kjæledyr[rediger]

Hvis du er dum nok til å ha skaffet deg en chinchilla som kjæledyr, er det visse regler du er nødt til å overholde:

  • Ikke la dem bli våte.
  • Ikke utsett dem for skarpt lys.

Og viktigst av alt:

  • Ikke gi dem mat etter midnatt!

Væremåte[rediger]

Chinchillaen har ikke så godt syn, men har en utrolig hørsel. Chinchillaen er på størrelse med en dvergkanin, men veier ikke mer enn 500-800gram. Den har lange værhår som den føler seg frem med, og halen brukes til balansestang og pynt. En chinchilla kan hoppe 1,5 meter eller mer når den er vant til frihet. Den sitter oppreist på bakbena når den for eksempel spiser, har fått snusen på noe eller bare har glemt hva den egentlig drev med.

Chinchillaen spiser bark, og røtter de måtte finne i det tørre landskapet, mens de drømmer om Coca-Cola og is. Mesteparten av vannet de får i seg kommer fra halvtørre planter og duggen som kommer på disse. Når det ikke har regnet på en stund, samler chinchillaene seg om natten og danser regndans for å få det til å regne mer.

Chinchillaen er aktiv i skumring og ved daggry, og sover mesteparten av dagen. For noen slabbedasker!

Historikk[rediger]

Chinchillaen var på starten av 1900-tallet nesten utryddet, da amerikaneren Mathias F. Chapman var på sydenferie i Chile. Han så sin første chinchilla som opptrådde sammen med en gatemusikant, og ble svært fascinert av disse små dyrene. I 1919 samlet han en gruppe på 23 menn, som skulle fange så mange chinchillaer som mulig, slik at han kunne få dem med seg hjem. Siden dyrene var nesten utryddet, og de 23 mennene var amatører når det gjaldt gnagerfanging, klarte de ikke å få tak i mer enn 11 chinchillaer over en periode på 3 år.

Våre tamme chinchillaer fôres med chinchillapellets og høy, og brukes til avl, utstilling, kos, lengdehoppkonkurranser og pelsoppdrett. Det finnes mange farger, alt fra toscanapanda til guloransje, men den mest kjente er gråspettet.