Bruker:Hypera/Wannabe-tidlig nyengelsk

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Alden Bitteroot, I accuseth thee of beingeth a witch! ...eth»

- Timmy Turner

Wannabe-tidlig nyengelsk (spynorsk: vilvere-tidleg nyengelsk, wannabe-tidlig nyengelsk: Wantest to Be Earlye Moderne Englishe), også kalt wannabe-elisabetansk engelsk og wannabe-shakespearsk engelsk, er et språk som er utbredt i diverse former for media. Det er i stor grad basert på moderne engelsk. Språket er en enkel erstatning for vanlig tidlig nyengelsk, og gir det samme gammeldagse inntrykket for 95% mindre jobb[1].

Bruksområder[rediger]

Wannabe-tidlig nyengelsk er vanlig i media når forfatterne skal vise at noe foregår i gamle dager. Det brukes gjerne også for å prøve å få en tekst til å virke mer gammeldags og høytidelig. Wannabe-tidlig nyengelsk har til og med blitt brukt under forsøk på å forfalske gamle engelske bibler, men av en eller annen grunn ble lureriet gjennomskuet.

Staving og uttale[rediger]

Stavingen i wannabe-tidlig nyengelsk klarer utrolig nok å være enda mindre regelmessig enn stavingen i vanlig engelsk. Typiske kjennetegn ved wannabe-tidlig nyengelsk staving er hyppig bruk av bokstaven y, og at mange ord slutter på -e. Uttalen er som vanlig engelsk uttale.

Grammatikk[rediger]

Verb[rediger]

Det er viktig å bruke de gammeldagse endelsene -est og -eth så ofte som mulig. Det samme gjelder de spesielle verbformene art, hast, hath, wast, canst, shouldst og wouldst. Ellers fungerer verb som i moderne engelsk.

Pronomen[rediger]

Pronomenene thou, thee, thy og thine er svært viktige for å gi teksten et gammeldags preg. Disse erstatter vilkårlige forekomster av you, your og yours, uavhengig av tall og formalitet.

Substantiv[rediger]

Substantiv kan ta endelsene -est og -eth i flertall.

Fotnoter[rediger]

  1. Med mindre leseren/seeren/spilleren/whatever vet hvordan tidlig nyengelsk skal se ut og bare synes WTNE ser latterlig ut, men disse nerdene driter vi i.

Se også[rediger]


//legg til Kategori:Språk hvis/når artikkelen blir ferdig.