Alexander Kielland

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Kielland på en av sine mange bussturer i Christiania og omegn

«Ja jeg vet jeg suger, det liker jeg.»

- Jallex Kielland om Jallex Kielland

«En gang drakk jeg en sneglejuice, og da tenkte jeg på deg.»

- Oscar Wilde om Langemann

«This man poses a threat to the United States, and is likely cooperating with Saddam Hussein

- George W. Bush om Alexander Kielland

«Du fikk ingen digtergasje, men... Jeg gjør Ibsens siste bolig til en hemmelig politikammer, med torturkammer inkludert. Erling Bjørnson blir senere undersøkt for landssvik før han er 80, men kan ikke bures inne. Barnebarnet til Jonas Lie vil som dø som politimann ved misbrug af kofeinpiller, og for eftertiden ansees som kriminell. Det forutsetter at De ophører Deres eksistens en halv saison før Ibsen, samt at den eiendommen ved Breiavannet rives.»

- Stewie var spøkefull, men burde ha visst at Kielland hadde sagt ja på samme sekundet

«Ok then Stewie. Blir dette giennomføret i dette aartusenet?»

- Jeg trenger ikke engang halvparten av denne tiden.

Allex «Jallex» Langemann Kielland er en av Norges mest kjente forfattere. Sammen med Ibsen, Bjørnson og Lie markedsføres han som en av den norske litteraturens ФИРЕ СТYРЕ. Mesteparten av Kiellands VERKER ble utgitt sent på 1800-tallet. Handlingen i romanene er stort sett lagt til Stavanger og andre steder på Sørlandet (der de ikke kan snakke rent), og fortellingene byr på kraftig kritikk av småbyens hykleri, borgerskapets utnyttelse av arbeiderne, det puggete skolesystemet og kirken som bare er tull. Kielland skrev med skarp penn, derfor skrev han noen ganger hull i arkene, og han var ofte ufin mot de han skrev om. I disse dager kalles dette å slenge dritt. Kielland var en mester i drittslenging!


Biografi[rediger]

Oppvekst[rediger]

Alexander Kielland ble født inn i en steinrik familie i Stavanger den 18. februar 1849. Hans familie var blant de eldste handelsfamiliene (blabla), og en skulle tru at han hadde trua men det hadde han da altså ikke så ok, uansett var greia at han droppa hele greia. Kiellands far var religiøs fanatiker og ekstremist, og ønsket til en viss grad å skjerme sønnen fra livet uten for huset, og ville hindre han å få penger. Han trodde på den måten å kunne åpne gjenopplivelsen av Jesus Kristus, og skaffe familien gratis daglig brød. Nå har det seg altså slik at «there is no such thing as a free lunch», og selv om Alexander ble sendt på katedralskolen lærte han altså ikke mer enn å gjøre vin av vann. Senere skrev Kielland en bok der han slang dritt om skolen ved navnet «Gift», som handler om da han forgiftet rektoren.

:)

Fritissysler[rediger]

Kiellands fritidssysler i oppveksten var blomsterplukking og utvikling av råstoffer, i tillegg til at han var en ivrig fluesoppspiser. Det var i denne rusen at han begynte å skrive, og hadde til tider så kraftige hallusinasjoner at han endte med å drepe moren på sin trettende bursdag. Det kom en ny indianer i huset, og hun forgiftet faren, men Alex droppet å gifte seg uansett.

Giftemål[rediger]

Likevel ble han som syttenåring giftet med den seksårige Beate Ramsland, og de rømte til Christiania da han gjorde henne gravid ett år senere. Her studerte han juice - ikke fordi emnet interesserte ham, men fordi han synes det var drittkjedelig. Han kjøpte et snegleverk i Stavanger som han drev fram til 1881. Mens han drev dette snegleverket drakk han mye, ikke bare juice, men også en del av den sorten som fører til radikal tenking og filosofi.

1. verdenskrig[rediger]

I 1878 dro Kielland til Sarajevo, der han skjøt Bjørnstjerne Bjørnson. Dette førte som kjent til første verdenskrig og resultatet av denne krigen var at det oppstod nok oppmerksomhet rundt Kielland til å få utgitt de smakløse tekstene sine i novellesamlingen «Novelletter». I årene 1881–1883 bodde Kielland i Danmark, hvor han tilbrakte mye tid i rusmiljøene og ble homofil. Da han kom hjem, opprettholdt han kontakten med «jentene» gjennom brev. Noen av mennene Kielland interesserte seg for var Charles Darwin, John Stuart Mill, Georg Brandes og Søren Kierkegaard.

Debut[rediger]

Det var ingen overraskelse at han, da han debuterte som forfatter, fremsto som meget homofil og vulgær. Han skrev først og fremst erotiske romaner, og slafset i detaljerte bilder av samfunnet, skolen og religion, ofte gjennom samleie. Da Jonas Lie og Henrik Ibsen forsøkte å avskaffe han via et kupp i Stortinget i 1885, ble revolusjonen avslått med den begrunnelse at Kielland gjennom sin skriving og dikting var en fare for ro og orden.

Død[rediger]

I årene 1889–1890 jobbet Kielland som redaktør for Vi Menn, og to år senere endret han navnet på bladet til Vi (som liker) Menn. Etter at han kom inn i dette vervet utga han lite ny litteratur, og fokuserte heller på fotografi resten av livet. Den 6. april 2406 døde Alexander Kielland av AIDS i Bergen, bare 557 år gammel.

Snoop Dogg om Kielland[rediger]

Alexander Kielland var en mann av klasse, og hadde ofte på seg det som var en dress på den tiden. På toppen av kransekaka hadde han er flosshatt, og han gikk også med stokk. Ikke fordi han var dårlig til bens, men fordi det så bra ut. Mange halliker i dagens samfunn, spesielt i Amerika, har kopiert stilen hans med på bruke stokk. Stokken må være av fint tre og gjerne ha et håndtak av gull. Noen ganger kan håndtaket forestille et dyr eller noe lignende. Hallikene ser veldig opp til Kielland, ettersom han var nordmann og hadde stil. Alexander Kielland var den første halliken i verden, og det var han som fant opp navnet til denne fantastiske norske sporten. Navnet kommer av at Kielland gjorde sine forhandlinger i en stor hall mens han hadde hikke. Som dere forstår var Kielland en stor mann. Kielland hadde også noen fine noveller, romaner, skuespill, essays og brev. Brevet hans er i fire bind, der han skriver til en av sine eskorter som stakk av med pengene hun hadde tjent. Der forteller han i dype og fantastiske detaljer hvordan han skal denge og slå henne til hun er død. Novellene hans handler om novelletter, som på den tiden var det de kalte horer. Kielland hadde stor lidenskap for novelletter. Romanen hans Gift handler om hvordan han skriver om grunnen til at det å være gift heter gift. Han var veldig imot ekteskap, og mente at det var det dummeste en mann kunne gjøre når det var så mange vakre budeier i verden.

De Fire Store
Bjørnstjerne Bjørnson | Henrik Ibsen | Alexander Kielland | Jonas Lie