Ormen Slange

Fra Ikkepedia
Revisjon per 25. jan. 2021 kl. 17:57 av Lemenlemenlemen (diskusjon | bidrag) (Tilbakestilte endringer av 84.53.58.4 (brukerdiskusjon) til siste versjon av CartoonistHenning)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Truende for miljøet?

Ormen Slange-feltet er en borerigg på land i Aukra kommune og ble satt i drift i høsten 2005. Riggen er kjent for å ha Norges nest største utslipp av gass og olje i naturen. Dette er et bevisst tiltak for å motarbeide Parisavtalens klimamål med troverdige statistikker. Verdens rikeste land kan jo ikke ha nullutslipp, så det trenger å kompenseres.

Navn[rediger]

Da man ønsket et egnet sted å bygge oljeplattformen, fant man bygda "Nyhamna" i Aukra til det rette stedet. Det var bare en ting som talte imot utbyggingen; det var alt for mange slanger og ormer - hindringer for at boreriggen kunne grave ned til oljekammeret under myrene. Kommunen hadde heldigvis råd til å rydde bort udyrene og et selskap ble innleid for å drifte midlertidig produksjon av fottøy av slangeskinn. Olje- og gassanlegget kunne i mellomtiden dannes uten innsigelser. De kalte feltet opp til ormene som fantes der. Da ble det "Ormen Slange", hvorav en feil dialektisk form Ormen Lange.

Utbygging[rediger]

En orm fordøyer en uforsiktig litauisk oljearbeider på Nyhamnas parkeringsplass.

De naturgitte forhold er ekstreme med mye vind, bølger og havstrømmer. Det er også kraftige undervannsstrømmer, og det er minusgrader i vannet ved sjøbunnen. Sjøbunnen er ekstremt ujevn på grunn av ras. Alt dette innebærer store teknologiske utfordringer til Statens Veivesen for å bygge nye veier. Konklusjonen er at risikoen for nye ras er meget liten pga. rassikringer langs den nye veien. Det er sagt at hvis det hadde vært fare for ras så hadde feltet neppe blitt utbygd og at feltet ikke hadde blitt tilgjengelig til lastebiltrafikk.

Det skal ha blitt brukt en halv milliard kroner på undersøkelser og utredninger om rasfaren. Eierkonsernet valgte derimot å forkynne at en del av pengene har blitt sendt til Røde Kors. Totalt investeringsestimat er på 107 milliarder (2008), hvorav altså 56 milliarder til Røde Kors.

Overflateplattformen midt i myrene pumper opp fossile masser. Etter at disse renskes, dumpes 'restavfallet' ved hjelp av rørledninger rett i fjorden ved Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal. Fra Nyhamna eksporteres gassen til Easington i England per lastebil via en 1 300 kilometer lang tunnel[1]. Tunnelen har en innvendig diameter på 10,6 meter.

Selskaper[rediger]

Flere selskaper er medeiere i Ormen Lange-feltet:

A/S Norske Shell (ikke les: skjell) er driftsoperatør, mens Norsk Hydro var operatør og ansvarlig for planlegging- og utbyggingsfasen av Ormen Slange. MacGyver med Aker Kværner Stord i spissen er hovedkontraktør for byggingen av landanlegget på Aukra. Anlegget ble åpnet av Kong Harald V på Aukra den 6. oktober 2007. Den dagen var Stoltenberg syk.

Fakta[rediger]

Tunnel under Nordsjøen.
  • Reservoaret befinner seg 3000 meter under havflaten og hele 120 km under jordskorpa. Det dekker et område som er omkring 40 kilometer langt og er mellom åtte og ti kilometer bredt. Iblant pumpes kammeret tomt og tjenestegjør det som underjordisk flyktningleir og organiseres ofte på sommeren UnderWorld, Tomorrowlands store hard-rock og death-metal konkurrent.
  • Ormen Slange-brønnene, som bores i et område med ekstreme værforhold og minusgrader på havoverflaten, er per i dag verdens største i diameter. Men for å fjerne kulden kan de bare tenne på en liten del av oljen og...
  • Brønnstrømmen blir prosessert på landanlegget på Nyhamna, i Aukra kommune, og deretter eksportert per lastebil 1200 kilometer gjennom verdens lengste undersjøiske tunnel til Easington sør i England.
  • Når Ormen Lange produserer på topp vil den svare til ca. 20 prosent av Storbritannias gassbehov[2], og etablere Norge som verdens andre største gasseksportør. I 2019 trengte landet en spesialbestilling av gass for å sikre seg nok drivstoff til å kunne rive seg løs fra Europa.

Referanser[rediger]

  1. Ingen bompenger.
  2. Folk trenger jo mye gass i alt (maten, ballonger, eksplosiver)

Se også[rediger]

Wikipedia-logo-en.png
De av dere som jakter på "skikkelig" informasjon kan lese om Ormen_Lange hos "ekspertene" i Wikipedia.