Stemmekveg

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Stemmekveg - fredlig og fornøyd

Stemmekveg er et pattedyr i villdyrfamilien.

Stemmekveget fores på gamle floskler og valgflesk , og kan derfor ble svært omfangsrike. Stemmekveg går stort sett fritt, men samles hver annen høst for stell og melking. I frigang oppfattes stemmekveg som relativt uengasjerte og til dels dumme dyr. De vil etter de korte velværeperiodene annehver høst, stort sett bli oversett, og har ingen innflytelse på sin egen situasjon.


Raser[rediger]

Stemmekveg kan deles i ulike raser. Historisk har norsk rødt fe stått sterkt i Norge. men særlig på 80-tallet kom borgelig blå inn på markedet. Grønnkolla har blitt noe mindre populær, da den har meget høye krav, bl.a. til miljø. Grønnkolla er 100 % biologisk. De ulike kvegrasene har stort sett en fredlig sameksistens. Det kan komme til tumulter før stelletiden annenhver høst. Stemmekveget kan da bli en smule oppildnet, og meningsforskjeller kan komme til syne.


Andre kvaliteter[rediger]

Stemmekveg er svært musikalske, og er de eneste dyrene som rauter i 440 Hz uansett årstid. Stemmekveg kan presses opp til 442 ved høyfjellsbeite. Hornene er svært populære som musikkinstrumenter. De selges gjerne i par som såkalte dobbelthorn. Fordelen er at de er naturlig stemt.