Utmerket artikkel

Statens kartverk

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellet Pu'u 'O'o på Hawaii viste seg å være 13 meter høyere enn det som var oppgitt i guideboken. Statens kartverk trådte da til aksjon og sprengte bort de overflødige metrene.

Statens kartverk er en offentlig institusjon, med hovedkontor på et 15,208 kvadratmeter stort rom på Lerkendal i Trondheim, som sørger for at virkeligheten til enhver tid er oppdatert i forhold til gjeldende kart. Statens kartverk har deltatt i et stort antall virkelighetskorrigerende operasjoner i utlandet, i tillegg til at det er ansvarlig for alle slike aksjoner i Norge. Disse aksjonene omfatter sprengning og utfylling, samt maling av grenser og veier.

Kjente aksjoner

Fjerning av ting som ikke finnes på kartet

Atlantis

Etter at Platon beskrev hvordan øya Atlantis gikk til grunne og sank i havet i år 360 f.kr., brøt det ut en langvarig og opphetet debatt bland de greske filosofer om hvordan de skulle få fjernet øya. Etter utallige mislykkede forsøk, som f.eks å prøve å sope øya under et teppe, male den med gjennomsiktig maling og trylle den bort med alkohol, tok Aristoteles til slutt mot til seg og ringte Statens kartverk. Statens kartverk sendte da en gjeng med nisser og dverger armert med kinaputter, nyttårsraketter og kaloribomber, og i løpet av tre måneder var Atlantis jevnet med havet.

Glittertind

Glittertind har lenge vært Norges høyeste fjell, men i 1948 besluttet Regjeringen at Galdhøpiggen skulle være høyest. Statens kartverk satte i gang med det de trodde skulle være en enkel sprengningsoperasjon. Dessverre viste det seg at dynamitten ikke ville antennes i det kalde og barske klimaet på toppen av Glittertind. Nissene og dvergene måtte dermed returnere til kontoret, for så å vende tilbake til Glittertind med ishakker våren 1949. Glittertind ble så hakket ned fra 2487 meter til 2452 meter. Den siste meteren ble av estetiske grunner gravd bort med isskje.

Aralsjøen

En oversikt over de forskjellige kartene som den russiske mafiaen brukte da de skulle fjerne Aralsjøen.
Satelittfoto av Aralsjøen i henholdsvis 1989 og 2008. I denne perioden ble store deler av sjøen fjernet av Statens kartverk. Legg merke til hvor flinke de var til å få sjøen til å holde tilnærmet samme form som på kartene (Se illustrasjon på venstre side).

Den russiske mafiaen planla i 1960-årene å fjerne store deler av Aralsjøen som et ledd i en utpressingsaksjon. Over en periode på 30 år ble det sendt flere kart til russiske kartmyndigheter, hvor Aralsjøen gradvis ble tatt bort fra kartet. Det russiske kartverket tok da kontakt med Statens kartverk for å få fjernet vannet i den nå ikke-eksisterende sjøen.

Det skulle imidlertid vise seg å være umulig å sprenge bort vannet med dynamitt, og nissene og dvergene fra Statens kartverk måtte legge hodene sine i bløt. Den endelige løsningen ble å blande sjøvannet med sprit. Fra 1982 til 1998 ble alle norske sydenturister omdirigert fra fylletur til Ibiza til fylletur til Aralsjøen, og allerede i 1995 hadde de drukket opp halve sjøen.

For å hindre at Aralsjøen skulle fylles opp igjen, ble det nedlagt forbud mot å urinere i sjøen. All vannlating skulle skje på spesialkonstruerte toaletter, som via en vannledning var koblet sammen med Rødehavet. På denne tiden fikk Rødehavet en klar oransje nyanse, men dette ble heldigvis stoppet ved at Statens kartverk helte rødmaling i Rødehavet, og havet fikk tilbake sin naturlige rødfarge.

I 2007 ble aksjonen avblåst, siden den russiske mafiaen fikk innfridd kravet sitt om å få både sjokolade- og karamelltopping på soft-isen på McDonald's i St. Petersburg.

Konstruksjon av ting som ikke fantes i virkeligheten

Grenser og veier i Norge

I 1985 ble alle norske veier og grenser malt av Statens kartverk, slik at det skulle være lettere å kjenne seg igjen utendørs. Øverst: Satelittfoto av svenskegrensa i nærheten av Narvik, høsten 1983. Nederst: Samme motiv, tatt våren 1986.

Etter unionsoppløsningen i 1905 måtte Statens kartverk ut og male opp hele Norges grense mot Sverige. På grunn av en feil i datasystemet ble denne operasjonen utsatt på ubestemt tid.

I 1984 ble det gitt ut et nytt norgeskart hvor alle veier var merket med farger. Statens kartverk måtte dermed rykke ut og male samtlige veier og gater i Norge. I samme slengen malte de opp grensa mot Sverige.

Hovedveier er gule på kart. Den gule midtstripen på veier i terrenget er en foreløpig løsning. I framtiden vil man bruke gul asfalt for å få riktig farge i hele veibredden.

Rightsizing

På mange kart er Mjøsa 8 centimeter lang. Dette vil være mulig å oppnå i virkeligheten også, men det vil kreve store mengder fyllmasser å gjennomføre en full korreksjon av størrelsen, såkalt rightsizing. Prosjektet er imidlertid utsatt, da det viser seg at det også finnes kart hvor Mjøsa er 16 centimeter lang, og det er debatt om hvilken størrelse man bør velge.

Mount Everest

Nepal har lenge vært kjent for sine høye, majestetiske fjelltopper, men ikke før i 1996 fikk de samlet inn nok penger til å faktisk begynne å bygge dem. Statens kartverk fikk oppdraget, og Mount Everest var det første fjellet som skulle bygges. Det var en lang og tidkrevende prosess, men til tross for dette ble fjellet fullført i 2003. Materialene som ble brukt var i hovedsak gaffa-teip, stivnet svette, stearin, brukte spraybokser, lapskaus, skjellettet til Godzilla, en kartong melk som gikk ut på dato i 1845, en toetasjers campingvogn og mp3-spiller.

Statens kartverk konkurrerer for tiden med det russiske korthusbyggerlandslaget om å få bygge resten av Himalaya.

Utførelse av naturkatastrofer

Tsunamien i Japan

I begynnelsen av mars 2011 rapporterte japanske nyhetsbyråer at en voldsom tsunami hadde truffet østkysten av Japan. Japanske myndigheter sa at hundrevis av byer var blitt fjernet fra kartet, noe som bød på store utfordringer for det japanske kartverket. Frivillige nisser og dverger fra Statens kartverk reiste til Japan i slutten av mars for å hjelpe til med å rive ned og demontere byene. Først i midten av april så det endelig ut som et katastrofeområde i Japan, og store deler av østkysten ble åpnet for turisme.

Japans president Harakiri Sayonara har i ettertid beklaget omfanget av tsunamien, og har lovet å innføre maksstørrelse på tsunamier. "Tsunamier på over 10 meter skal det ikke lenger være lov å snakke om", uttalte han. Han takket internasjonale bistandsorganisasjoner for hjelpen, men han håper at ødeleggelsene neste gang skal være så små at det japanske kartverket klarer å utføre dem på egenhånd.

Et beslektet problem er at kystlinjen forskyver seg ved flo og fjære. Dette er en viktig grunn til å innføre digitale kart, hvor kystlinjen kan animeres. Det viste seg å være praktisk ikke gjennomførbart å stadig flytte på kystlinjen på papirkart flere ganger i døgnet.

Avlivning av ting som ikke lever lenger

Dødehavet

Dødehavet, som i alle år har vært kjent for sitt misvisende navn, ble avlivet av Statens kartverk i 1948. Det var en stor utfordring å finne en måte å ta livet av en sjø, men en av dvergene tenkte ut at det salt-baserte Dødehavet nødvendigvis måtte være allergisk mot sukker. Godterier og kaloribomber ble dumpet i sjøen i store mengder, og som planlagt døde Dødehavet av historiens største sukker-kick.

Rødehavet

Rødehavet, ble til på en annen måte. Det var Lady-in-Red-PimperLionel-Ritchie som var ute i båt på RødGrødMedFlødeHavet med en hel ladning med rød konditorfarge og som hun skulle ha hjem for å lage masse kakemenner med rød farge på, da båten sprang lekk og hele sjøen ble farget rød. Statens Kartverk måtte da finne fram rødblyanten og de brukte de neste to årene på fargeleggingen og havet skiftet derfor med engang navnet til Rødehavet.

Elvis

Allerede i 1977 ble Elvis Arild Presley erklært død av amerikanske myndigheter, uten at helsevesenet i Memphis gjorde noe videre med saken. Først i 1992 ble det tatt kontakt med Statens kartverk, og en uke senere ble Elvis avlivet hjemme i leiligheten sin.

Midgardsormen

Enkelte kart, noen av dem forholdsvis gamle, viser Midgardsormen som kveiler seg opp rundt kontinentene. Det viser seg at markedet for midgardsormer er anstrengt for tiden, så akkurat denne virkelighetskorrigerende operasjonen utsettes i påvente av økte bevilgninger.