Utmerket artikkel

Sjøku

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjøkua koser seg i vannet

Sjøkua (Selus feitus) er et stort pattedyr som bor under vann. Biologer regner med tre forskjellige arter av sjøku: den nordatlantiske sjøkua, den karibiske sjøkua, og sverdfisk. Sjøkubestanden har gått ned de siste 20 årene på grunn av den stadig synkende mengden av spiselige alger. I tillegg er sjøkuene redde for skumle haier. Enkelte forskere mener at dette har drevet sjøkuene til land der de har utviklet seg til våre kjære landkuer som vi er så glade i.

Biologi

Ernæring

Sjøkua prøver kebab

Fra et biologisk perspektiv er sjøkua et svært fascinerende dyr. I likhet med sau og kyr, er sjøkua en drøvtygger. Det betyr at når den spiser så hender det at den med uhell biter drøvelen sin. Det gjør nok ganske vondt fordi sjøkua sier godt ifra når det skjer. Da lager den en høy og fæl lyd som gjør at menneskene på overflaten er nødt til å evakuere området. Det er derfor sjøkuer ofte blir kalt for sirener.

Når sjøkua ikke tygger på drøvelen sin er den glad i å spise et godt måltid. Mangelen på det deilige sjøgresset har gjort at sjøkua er nødt til å søke etter alternative matkilder. Fordøyelsessystemet til sjøkua er tilpasset til å spise planter fra sjøbunnen, så når den spiser noe annet hender det at den får diaré. I fjor prøvde sjøkua Bislett Kebab, men til tross for den gode smaken fikk den veldig vondt i magen. Nå om dagen foretrekker den soyabaserte produkter som tofu, men dessverre er det litt vanskelig å steke det under vann.


Klassifikasjon

Sjøku mellom majestetiske fjell i Jotunheimen

Hva man skal kalle sjøkua for er et hett tema som har blitt grundig omdiskutert. Da Leiv Eiriksson i år 1002 så en sjøku utenfor Grønland var han bombesikker på at det var en stygg fisk, men det var et så idiotisk utsagn at han mistet all sin troverdighet som marinbiolog. I nyere tid har en generell konsensus i forskningsmiljøet satt seg ved at sjøkua er en ku.


«Det hadde vært ganske teit om det het sjøku hvis det ikke var en ku»

- Elon Musk

I 2007 kom en kontroversiell studie fra Oxford i England fram til at sjøkua faktisk ikke er en ku. De konkluderte med dette etter å ha studert dyret nøye i en uke. Etter undersøkelsen innså de forskrekkede forskerne at sjøkua ikke hadde sagt "mø" en eneste gang.

Atferd

Sosial atferd

Sjøkua er litt rar. Der andre marine pattedyr som hvaler er sosiale og danner flokker, foretrekker sjøkua å kjøre sitt eget løp. Dette atferdsmønsteret begynte kort tid etter at sjøkua innså at den ikke trengte å dele maten sin hvis den var alene.

Fisken er min venn, Sjøkua

I likhet med hvaler kommuniserer sjøkua gjennom sang. Sjøkusangen kan virke truende for nye lyttere, og det er definitivt en tilegnet smak. Da sjøkua slapp debutalbumet, Jeg er så glad i havet, ble det ikke godt tatt imot av kritikere.


«Lite originale melodier, forslitte tekster, og høydepunkter som ikke blir særlig høye»

- VG

Det var ikke før sjøkua hadde sluppet sitt tredje album, Fisken er min venn, at gjennombruddet kom. Sjøkusangen var nå blandet sammen med elementer av progressiv rock, som ga albumet en særegen lyd.


«Dette endrer alt du vet om sjøkusang»

- VG

Dykkeatferd

Sjøkua er en mester på dykking. I enkelte tilfeller har det blitt observert at sjøkua har dykket ned til den dype siden av bassenget på null komma niks.

Siden sjøkua er et pattedyr trenger den å puste luft, men likevel oppholder den seg hovedsakelig under vann. Det gjør at den må opp til overflaten en gang i blant for å ta seg et drag. Alle er helt enige om at det virker som et enormt strev, og det er fortsatt ubesvarte spørsmål om hvorfor sjøkua ikke bare bor på land. Først i 2017 kom det en banebrytende studie fra Harvard som mente at sjøkua ikke bor på land siden den ikke har bein.

Det finnes ingen slike bilder

Evolusjon

Man går ut ifra at sjøkua (Selus feitus), kommer fra en større gruppe hval-liknende dyr, kalt valus feitus. Videre går det kun på spekulasjon. Sjøkua sine nærmeste nåværende slektninger er hvalrosser, elefanter og Godzilla. Enkelte forskere er standhaftige på at sjøkua har relativt nær familie fra rundt 65 millioner år siden. Den nær beslektede arten er tildelt navnet selus feitus maximus, og den var tydeligvis en gigasvær sjøku. Begrunnelsen for dens eksistens er at det først var i jura-perioden at pattedyr utviklet jur, og som vi alle vet er sjøkua glad i å bli melket. Dessverre så finnes det ingen fotografiske bevis på at sjøkua stammer så langt tilbake.

Menneskelige trusler

I de siste 20 årene har sjøkubestanden falt med ca. 70 %. Mange forskere skylder på menneskelige handlinger for dette fallet.

Klima og miljø

Sjøkuene emigrerer

Økt emisjon av drivhusgasser til atmosfæren har ført til en varmere klode. Dette gjør at mange marine dyr ikke klarer å tilpasse seg det varmere havet. Dette gjelder også sjøkua sine matkilder. Det varme havet og mangelen på mat har gjort at mange sjøkuer har emigrert til verdensrommet på jakt etter et bedre liv.

Naturlig seleksjon

Dessverre er sjøkua ganske dum. Det har ført til at mange sjøkuer dør på ganske latterlige måter. I 1999 skrev Stephen Hawking Leksikon om dumme sjøkuer der han går over de vanligste måtene sjøkuene møter sin skaper. Noen bemerkelsesverdige dødssynder er:

  • Å sette kråkeboller i halsen
  • Å prøve diplomatiske løsninger i møte med hai
  • Å glemme å skru av komfyren om kvelden

Bortføringer

På grunn av det forvirrende navnet "sjøku", har enkelte bønder forsøkt å skape melkesjøku-bedrifter. Derfor blir mange sjøkuer fisket opp av havet årlig for å produsere melk, men som alle vet smaker ikke sjøkumelk særlig godt. Disse gårdene går ofte konkurs og dermed tilsier statistikk at denne trenden gradvis vil forsvinne.

I populær kultur

Det finnes ingen populær kultur om sjøkua.