Påhengsmotor
En Påhengsmotor, (Spynorsk, påhektarlurvelevensmaskineri) Utenbordsmotor eller Løsmotor brukes til å henge på fartøyet eller kjøretøyet som skal drives fram. Brukes på fly, biler, tog og båter i stor utstrekning.

Motortyper[rediger]
En eller flersylindrede "kamp og stri og røske og dra" motorer, turbin motorer, rakettdrevne og atomdrevne Hydromomentum Explodiarè.
Bruksområde[rediger]
- Påhengsmotorer for bil er ofte benyttet der bilens originale motor er alt for svak. Det er en enkel hjulpåhengsmotor som er mest benyttet.
- Lada har forøvrig slitt mye med svært dårlige motorer, derfor ble det utviklet en rakettpåhengsmotor som nå er under testing. Den første testen var mindre vellykket, da karosseriet løsnet fra bilens understell og steg til ca.32000 fot. Der ble Ladaens karosseri og rakett observert av en flybesetning i en Boeing 737 over Sør-Norge. Piloten fikk sjokk, og trengte øyeblikkelig krisehjelp. Annenpiloten tok over flyet, og fikk landet dette trygt. Årsaken til at bilen delte seg, var at karosseriet var for dårlig spikret til understellet. Etter denne hendelsen ble testingen noe forsinket, men skal nå være gjenopptatt. Luftfarts-myndighetene er varslet. Under en nylig test 4. nov.2007 nær Gardermoen Lufthavn oppnådde en Lada en ukontrollert hastighet på utrolige 478 kilometer i timen. Føreren av bilen ble straks etterpå tatt hånd om av katastrofepersonell og ivaretatt på beste måte. Leder for testteamet var ikke tilgjengelig for kommentar. Hendelsen er nå under full etterforsking av politiet. Denne hendelsen skapte heldigvis ingen spesielle problemer for lufttrafikken på Gardermoen Lufthavn, bortsett fra at det ble meldt om noe uforutsett turbulens under innflyving av en rekke maskiner i området.
- Et fly, spesielt fulle charterfly på vei til Syden med fulle turister, benytter ofte en ekstra flypåhengsmotor for å komme frem før turistene blir for fulle.
- En båt med påhengsmotor er også ganske vanlig, dersom båteieren har "glemt" å montere fast motor. Stikkord: Man slipper å ro. I dagens samfunn stilles det ellers større og større krav til effektivitet, derfor er også mange større skip ofte utstyrt med en ekstra påhengsmotor av den store typen. Det er ikke uvanlig at supertankere og containerskip kan oppnå hastigheter på en 50-80 knop med slike motorer (Se bilde).
- En nyhet er at også at NSB (Norges Seneste Baner) lurer på å installere rakettdrevne påhengsmotorer på togsettene sine. Dette er òg ment som et tiltak for å være med i konkurransen om å være først, raskest og mest presis. Drivstoffet til rakettene blir da kull eller damp, som er et meget utprøvd og gjennomtestet drivstoff i NSB. Det gjenstår å se om togsettene og konduktørene vil henge med i svingene.
Andre bruksområder[rediger]
- En påhengsmotor for båt kan også brukes som miksmaster eller hurtigmikser, sementblander, jordfreser, samt gjødsel-spreder eller drink mikser.
- En fly-påhengsmotor kan i grunnen ikke brukes til andre ting enn den er beregnet for, bortsett fra å jage bort eventuelle charterturister på flyplassen som er alt for fulle.
- En påhengsmotor for bil kan også monteres på campingvognen, men det kreves noe trening for å få den til å samarbeide sammen med campingvognen. Men dette er helt klart et godt alternativ til bobilen. Man bør forøvrig ikke benytte rakett-typen, da dette kan føre til store overraskelser. I alle tilfelle bør man ha ordnet en klarering fra Luftfartsverket hvis dette så absolutt skal testes.
Sikkerhet[rediger]
I Nordsjøen er det nå et krav at alle plattformarbeidere på Norsk side er utstyrt med overlevelsesdrakt med påhengsmotor. Disse overlevelsespåhengsmotorene er programmert til å skysse vedkommende i sikkerhet, hvis man skulle falle i sjøen. Kjekke saker. Virkelig kjekke saker.
Ellers så er det mer og mer vanlig å utstyre boreplattformer med kvasse borer og påhengsmotor, for å være helt på den sikre siden. Disse boreplattformpoengsmotorene er gjerne av den "skikkelig, skikkelig store" typen. Kostbare er de også, men så er de veldig store og fine å se på.
Og så, hva mer ?[rediger]
Forøvrig er påhengsmotoren kjekk å ha, hvis man har glemt å sette i fastmontert motor i et hvilke som helst fartøy eller kjøretøy. Man kan også ha med seg påhengsmotoren på tur, den er alltids grei å ha som en reserve, hvis noe skulle skje. Ting skjer jo alltid. Det er utviklet små sammenleggbare reisepåhengsmotorer til dette formålet.
Et økende problem langs veiene er løse bilpåhengsmotorer som tar seg turer på egen hånd. Bare ifjor ble det rapportert om minst 68 slike hendelser. Dette skjer fordi bilpåhengsmotorene blir stadig mer avanserte og fulle av elektronikk som kan svikte, og har en tendens til å stikke av fra eieren. Derfor er det i år innført jakttillatelse på disse hele året, samt full båndtvang.
Kort og godt så kan man trygt si at en påhengsmotor er et greit redskap i dagens motoriserte og stressede teknologi-samfunn. En ekstra motor er så absolutt ikke å forakte. Tilogmed i jobbsammenheng så kreves det stadig at folk utstyres med rulleskøyter påmontert rulleskøytepåhengsmotorer for å oppnå større fart og effektivitet.
Denne oppfinnelsen har røtter fra selveste Norge, [1]. I Norge har man mange isbjørner ruslende rundt om i landet ifølge den allvitende George W Bush. I et intervju med IkkepediA's utsprengte sa Mr. Bush følgende:
- «From Norway? I believed there was only polar bears there? Oh yes I think I understand... You needed a great terrorist weapon to catch them?»