Korkakyten

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Korkakyten
Kart Korkakyten.jpg
Språk Korkamål
Areal 105km²
herav vann: 0,6%
Innbyggertall 4
Etnisk sammensetning 100% innbarka sogninger
Religion Trollisme og tussisme

Korkakyten er en avsidesliggende bygd i Dali Innafor, Sogn og Fjordane. Plassert i en trang dal uten sollys, ligger den på en fjellhylle og speider utover Sognefjorden. Få mennekser har noen gang vært i Korkakyten, og innbyggertallet er synkende. Per dags dato bor det fire personer der, alle er over 90 år.

Historie[rediger]

I 1339 kom Bartedauden til Norge og overalt fikk folk bart. Dette ble bonden Ola Bergigrendi klar over, og tok med seg familien opp i høyden, der de fant plassen som de kalte Korkakyten. Her bygde de et hus og et skur til dyra sine. Der bodde familien, mens befolkningen slet med ubegrenset hårvekst i ansiktet.

Innbyggerne i Korkakyten har alltid levd alene og isolert. Første gang en person besøkte bygda var i 2004, da bredbåndspatruljen kom på besøk. Etter å ha installert bredbånd, falt installatøren ned en skrent på veien hjem.

Familie[rediger]

Ettersom få andre har vært i bygda har befolkningen måtte gifte seg med seg selv, og lage barn med seg selv. Dette har ført til misdannelser og øresykdommer på innbyggerne og slektstreet har gått i surr. Faren i huset er nå broren til sønnens nieses mor og bestemor til sin sønns onkel.

Språk[rediger]

Korkekyten innehar Norges nest mest uforståelige dialekt etter Puddingdalen, korkamål. Ingen har hittil klart å lære seg korkamål, selv ikke Sylfest Lomheim. Dialekten beskrives som en blanding av norrønsk, spynorsk og inn-trøndersk.

Eksempler[rediger]

  • Jo kaurì ty grëndi, spau jo dy kraundóm sà!
Jeg har kjørt til grenda, men jeg spiser ikke mark!
  • Daski tuí frøyik soma...
Snart er du død...
  • Jittí dule obo frottaroí ma?
Har du en obo jeg kan bomme?