Utmerket artikkel

Hvordan:Trimme kaffetrakteren

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk

«Litt kald kaffe ellers greit»

- MacGyver om Modifisert Moccamaster

Uten kaffe blir dagen for mange lange og tunge, og de fleste moderne arbeidsplasser har en kaffetrakter stående for å motivere de ansatte. I perioder med høy stressfaktor på jobben vil forbruket av kaffe være skyhøyt, og høyt inntak av kaffe er som kjent usunt. Så hvorfor ikke trimme kaffetrakteren for å bli den store helten på jobben, og samtidig spare helsen til dine kolleger?

Merk: I denne guiden ble det brukt en Moccamaster kaffetrakter. (Tjawe og josef i madcon ble selfølgelig veldig sur pga. At det heter Muccamaster )For å følge guiden med en annen type trakter, må du først ta kaffetrakteren, skjære den opp i hundre biter, så skjære de hundre bitene opp i hundre biter og sette fyr på den. Deretter går du og kjøper en Moccamaster.

Hva du trenger

Questionmark.gif Hvordan? 
Denne artikkelen er en del av Ikkepedias Hvordan?-serie. Se flere Hvordan-er?
  • 1 Moccamaster
  • Ca. 1 meter rustfritt stålrør ø25 mm trykk-klasse 150 Bar
  • Noe god netting
  • 1 Støpsel 3-fase 32A 400 Volt
  • 1 Effektbryter 32A
  • 1 1" kuleventil i trykk-klasse 150 bar
  • Skruer og bolter av diverse slag
  • 1 6,3kW varmeelement, sertifisert av Norsk Rødt Fe
  • Håndtverkerferdigheter, eventuelt bare en hammer. Slegge kan godtas.

Gjøre klar til trimming

Feil.
Riktig.

For å trimme vår Moccamaster til å lage kruttsterk kaffe er vi nødt til å erstatte alle pingledelene. Vi begynner med det enkleste, som er støpselet. Kaffetrakteren kommer til å trenge mye kraft, og derfor river vi ut ledning og støpsel med vanlig 230 volt spenning og erstatter med et større og kraftigere 3-fase 32A 400 volt støpsel med tilsvarende kabel. Her gjør det ingenting om du for eksempel går og låner en meter eller to av naboens tykkeste skjøteledning. Forhør deg gjerne med ditt lokale elverk om gjeldende avtale angående strømleveranse, slik at dette ikke vil være en hindring til å utføre nødvendige utbedringer til din kraftkrevende Moccamaster. Det er heilt klart at slike kraftkrevende tiltak kan få veldig stor innvirkning på strømleveransene til ditt distrikt.

Bryteren på kaffetrakteren er et veldig stort problem. En standardbryter vil helt sikkert ta fyr etter få sekunder hvis du prøver å bruke den i dette prosjektet. Derfor har vi har valgt en solid effektbryter istedenfor standardbryteren, men dette er opptil deg hvor dyr løsning du velger, men det er veldig viktig å ta hensyn til dette.

Varmeelementet

Trakt, møt hammer!
Den nye heateren.

Som sagt, kaffetrakteren blir kraftig når den er ferdig trimmet, og varmeelementet er selve hjertet i kaffetrakteren. Målet vårt er ikke som med rett-fra-butikken-traktere, som bare koker vann og filtrerer det gjennom litt kaffe og et papirfilter. Vår kaffetrakter skal varme vannet til 150 grader celsius under trykk og skyte det ned i kaffepulveret og smelte det slik at vi får flytende kaffegrut rett i kanna. Sterkere kaffe får du rett og slett ikke. For å få til dette, må vi modifisere trakten slik at den slipper gjennom uten at det står et papirfilter i veien. Legg trakten som på bildet til venstre, og slå hull i bunnen med en hammer. Du kan eventuelt bruke en drill og borre et hull hvis du vil være fin på det. Så kjøper du passe finmasket netting og limer den rundt hullet.

Tilbake til varmeelementet. Dette varmeelementet er på 6,3kW, og vil kunne levere varmt nok vann til å smelte kaffepulveret uten større anstrengelser. Denne monterer du inne i vanntanken på kaffetrakteren, og passer på å tette godt slik at det ikke lekker vann. Vær nøye når du kobler den til bryteren, elektrisitet er farlige greier! Ha brannslukningsapparat i nærheten.

Forsterkning

For å koke vannet under trykk trenger noen av delene på trakteren å forsterkes. For eksempel må lokket på vanntanken skrues godt fast og tettes, og her setter vi også på en liten rørstubb for påfylling av vann.

Lokket på tanken og trakten må også tilpasses det nye, sterkere røret av rustfritt stål fra tank til trakt. På dette røret monteres også en solid kuleventil.

Innkjøring og testing av trakteren

Ved førstegangs test av trakteren bør det opprettes en sikkerhets-sone. Dette gjøres greit med noe hønsenetting i en 3 meters sirkel rundt trakteren. Bruk varselslys med gul blink, og hold skuelystne på god avstand. Personell innenfor sonen skal ha godkjent verneutstyr.

Før trakteren tas i bruk må den trykktestes. Dette gjøres ved å sette inn et manometer før kuleventilen ved hjelp av et T-stykke. Manometeret skal være i området 0-100 Bar eller høyere.

Fyll på vatten, steng kuleventilen og avles trykket når kokingen starter. Trykket skal nå stige jevnt. Når trykket er kommet opp i 75 Bar, slås strømmen av. Bruk sprutflaske med såpevann for å finne eventuelle lekkasjer. Hvis alt er normalt kan trykket heves til 90 Bar. NB! Ikke høyere trykk enn dette! La trakteren stå i 5 minutter med dette trykket. Hvis intet skjer, er alt greit. Åpne så kuleventilen forsiktig for å slippe ut trykket, fjern manometeret og T-stykket. Trakteren er nå klar til bruk.

Bruk av trakteren

Du bør nå være klar til å ta trakteren i bruk. Den skal se noenlunde ut som på bildet under. For å koke kaffe, fyller du selvsagt vann på tanken og kaffe i trakten, og setter trakteren på. Vent så til det har kokt seg opp et godt og sunt trykk, så åpner du kuleventilen. Det kan være en fordel å bruke vernebriller for å være sikker.

Når du er sikker på at den virker, kan du avduke den trimmede kaffetrakteren for dine kolleger, og selvfølgelig for sjefen. En forfremmelse har aldri vært enkel å be om. Lykke til!

Det bør nevnes at kaffen som er kokt med denne trakteren ikke under noen omstendighet må inntas på tom mage. Hvis kaffebrukeren likevel merker rykkinger eller hyperaktiv oppførsel under drikkingen, må personen straks legges i seler til virkningen gir seg. I slike tilfeller som dette er det kun oppfølging med kompetent helsepersonell som gjelder. Normalt er det liten risiko forbundet med dette, men det er viktig at brukeren er klar over dette.

Det ferdige produktet

Trimmet kaffetrakter.jpg