Håkon den Barmfagre

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Haralds dame for ei natt: Halldora

Håkone den Barmfagre var Norges andre konge. Han var sønn av Harald Hårfagre og ei dame ved navn Halldora, som Harald traff en mørk kveld etter ei fyllekule da han feiret at han hadde samlet halve Norge. Det var ei natt som ingen kunne, men som begge ville glemme. Da de våknet neste morgen skvatt begge da de fikk se den andre i dagslys. Noe styggere hadde ingen av dem sett. En stund etterpå fikk Halldora greie på at det var kongen hun hadde hatt seg med, og enda en stund etterpå skjønte hun at natta hadde fått uante følger. Hun skulle ha barn. Halldora la en plan som hun gjennomførte da barnet var født. Hun oppsøkte Harald på hans hærtog og fortalte at han var far til gutten.

Håkon ble like stygg som sine foreldre

Hun ville at Harald skulle gi ham navn. Harald skjønte med en gang at Halldora snakket sant, og han kalte gutten Håkon. Siden glemte han både Halldora og Håkon.

Håkon vokste opp som unger gjør. Han ble like stygg som sine foreldre. I tillegg ble han diger, for Halldora sørget for at han som var kongssønn fikk nok mat. Derfor utviklet Håkon pupper, og alle kalte han for Håkon Barmfagre.

Pupperistende på vertshus var han nesten vakker

På reise[rediger]

Da Håkon ble 15 år sendte Halldora ham ut i verden. ”Jeg har ikke råd til å fø på deg lenger”, sa hun, ”du får oppsøke far din som sitter godt i det på kongsgården”. Håkon så ingen annen mulighet, for sulten meldte seg straks igjen. På veg til kongsgården tjente han litt på å kle seg ut som kvinne og danse på vertshusene. Han fikk mat og seng for å riste puppene opp i ansiktet på gjestene. Det var mange som ønsket seg ei natt med den vakre kvinnen, men det var ikke riktig så mange som hadde glede av det hvis ønsket ble oppfylt.

Hos faren[rediger]

Månelyst hos far og stemor

Da Håkon ankom kongsgården og la fram ærendet sitt for Harald og Gyda, ble det månelyst. Harald fikk fylleangst 15 år etter fyllekula og Gyda ble sint som en hel flokk lemen. Hun prøvde å jage Håkon, men det hadde hun ingen rett til. Harald hadde gitt gutten navn, og derfor godtatt han som sin sønn. Håkon ble værende. Han var eldre enn Gydas barn, og hadde derfor retten til å arve Haralds tittel og rikdom.

Konge i Norge[rediger]

Da Harald døde av et slag fra Gydas feiekost, var det Håkon som arvet riket. Gyda var sint så det tordnet rundt henne, men hun måtte godta at stesønnen var konge. Håkon regjerte som det passet han. Han inviterte sin mor, stefaren og de sju stesøstrene sine til å bo hos ham. Det var gilde gjestebud og hardt skattetrykk, så han var ikke særlig populær blant folket. Alle kalte den smellfeite kongen for Håkon Barmfagre eller Håkon Helfeit. Dette fikk Gyda greie på, og hun la en ond plan. Hun fikk med seg kokkene og de lagde et måltid til kong Håkon og hans familie som var så fullt av gift at ingen kunne overleve en liten bit, og de som skulle spise maten langet innpå mer enn de fleste kunne klare. Gyda hadde puttet omtrent 4 kg hvit fluesopp i sausen, og straks etter at de hadde begynt å spise, så døde de alle sammen. Gyda fikk hjelp av sine mest betrodde tjenere til å begrave både Håkon Barmfagre, hans familie og restene av maten på et ukjent sted.

Håkon Barmfagre fikk regjere landet bare nesten tre måneder, han rakk å gjøre seg upopulær fordi han krevde inn store skatter fra folket og han ble begravd på et helt ukjent sted. Dette gjorde sitt til at han har blitt så lite kjent at han ikke engang har fått tittelen Håkon den første.

Den eneste som savnet Håkon var en av mennene som han

Gyda i svalgangen

hadde hatt med på rommet på et av vertshusene, men da denne mannen klarte å oppspore Håkon, var han allerede død. Gyda selv sto i svalgangen da mannen ankom kongsgården og spurte etter Håkon Barmfagre. ”Nei, han var vi ikke sett”, svarte Gyda. Siden har ingen hørt om Håkon Barmfagre før Historisk Fakultet ved Universitetet i Indre Iddefjord fant Gydas opptegnelser under en utgravning.