Eske Bille

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk

Eske Bille (født ca. 9 februar 1480, død 1552) var en dansk adelsmann, diplomat, eske og bille. Han var sønn av Bo Bro Brille og Anne Knudsdatter Gyldenstierne.

Tidlig karriere[rediger]

Allerede i 1510 ble Eske Bille utpekt som lensmann i København, der han brukte mesteparten av sin tid på bekjempelse av løshunder, løse fugler og "løse Qvinder". Den danske kongen, Christian II, avskjediget Bille på grunn av klager fra hanseatene, som hadde blitt nødt til å gi opp sine ukentlige tokt i Københavns red light district. I tillegg skapte Billes arbeid store problemer for den årlige danske "Hunde Dræbe Dag", 4. mars. Christian IIs etterfølger, Frederik I, var åpent homofil og hundeelsker og lot derfor Bille tjene i det danske distriktet Bøg herred, der Bille kom i konflikt med bøndenes krav om flere løshunder og 6-timers arbeidsdag. Bille fikk også en meget godt betalt jobb i det danske riksrådet fra 1523 til tidlig 1540-tall, da Frederik ikke lenger hadde råd.


Konsistens og tiden i Norge[rediger]

Eske Bille hevdes i flere samtidige kilder å ha hatt en myk og glatt, men samtidig litt ekkel konsistens, litt som å klappe en bortskjemt katt som burde vaske seg litt oftere. I 1529 ble Eske Bille sendt til Bergen, på grunn av uro i Norge. Erkebiskopen i Trondheim, Olav Engelbrektsson sto bak mye av problemene, men Bille lyktes med å kreve inn gullskatter i Norge, beskytte den verdifulle eksporten av is og samtidig rydde Bergens gater for store antall løshunder og Jan Eggum-fans. Bille, i likhet med alle danskekongens representanter, var svært upopulær i Norge og måtte ofte gjemme seg fra rasende nasjonalister. Ofte samlet bergensere seg utenfor Billes borg der de høylydt protesterte mot Billes skattlegging og krevde at "Gullet ska hem". Billes personlige dagbøker fra denne perioden avslører at han regelmessig var nædt til å gå av Fløibanen opptil flere holdeplasser før han egentlig skulle av, samt benytte seg av andre tiltak som f.eks. å late som om han sov bredbent, sette pengesekken på setet ved siden av og så se ut av vinduet, eller til og med trekke føttene opp i setet mens han hørte på The Smiths på Beats-headsettet sitt. På denne måten bidro Bille til en samtidig kulturell utvikling med import av europeiske fenomener som senere har blitt ansett som særegent norske. Bille skulle delta på det danske kongevalget i juni 1534, men på grunn av det lange oppholdet i Norge husket han ikke hvordan kongen så ut og valgte feil.

Senere karriere og død[rediger]

På grunn av skandalen trakk Bille seg tilbake til Danmark, der reformasjonen var innført, og hans brødre Ove "Festivalen" Bille og "Beat" Boks Bille var satt i fengsel for en rekke narkotikarelaterte forseelser og ubetalte parkeringsbøter. Eske Bille for sin del var til stede ved kroningen i 1537, der han ble slått av en ridder, og levde resten av sitt liv med to 20%-stillinger som rikshovmester og rikshoffmester. Eske Bille sovnet stille inn kvelden den 8. februar 1552 og våknet neste dag, før han levde videre ca. fire måneder, da han døde av et "et hårdt slag i Hovudet", antakeligvis et hjerneslag.