Dihydrogenmonoksid

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Egenskaper

Generelt

Navn Dihydrogenmonoksid
Utseende Fargeløs væske som avgir luktfrie avgasser

Fysiske

Formelvekt 18.01528 u
Smeltepunkt 273 K (0 °C)
Kokepunkt 373 K (100 °C)
Kritisk temperatur 674 K
Kritisk trykk 22,1 MPa
Tetthet 1.0 ×103 kg/m3

Termokjemisk

ΔfH0gass -241.83 kJ/mol
ΔfH0flytende -285.83 kJ/mol
ΔfH0fast -291.83 kJ/mol
S0gass, 1 bar 188.84 J/mol·K
S0flytende, 1 bar 69.95 J/mol·K
S0fast 41 J/mol·K

Sikkerhet

Opptakelse Overdrevet inntak kan føre til hodepine, dårlig humør, forvirrelse og kramper - og kan være dødelig.
Innånding Kan irritere slimhinner.
Hud Kun kort utsettelse reduserer hudens evne til å avgi lukter. Langvarig utsettelse kan føre til avskalling.

SI enheter & STP er brukt unntatt hvor merket.Dihydrogenmonoksid, også kalt DHMO, er et stoff som i mye større grad enn f.eks. CO2 påvirker drivhuseffekten, og som i tillegg, ved inntak av for store mengder, er ekstremt farlig. Hvis du over tid oppholder deg i et rom der det er mye DHMO(l) kan dette også være dødlig. DHMO(l) er et tungt stoff så hvis du skulle være i en situasjon der det er stor tetthet av DHMO(l) rundt deg, anbefales det å holde hodet så høyt som mulig. DHMO er, sammen med Natriumklorid NaCl, den største truslen for sjømenn og fiskeentusiaster. Sist men ikke minst er det påvist betydelige mengde DHMO i svært farlige bakteriegrupper.

Ødeleggende effekter av DHMO[rediger]

  • Øker risikoen for skipsforlis.
  • Reduserer veigrepet til selv de mest moderne biler drastisk.
  • Kan trenge inn i lungene og forårsake kvelning.
  • Krystalliserer rundt null grader til en skarp og hard substans.
  • Sliter på verneverdige bygninger og monumenter.
  • Er den viktigste bestanddelen i sur nedbør.
  • Er en av de viktigste drivhusgassene som fører til global oppvarming.

DHMO i industrien[rediger]

Flere store fast-food-produsenter, deriblant First Price, Coca Cola og MacDonalds bruker hvert år store mengder DHMO under produksjon av matvarer. Næringsmiddeltilsynet har reagert ved å tvinge produsentene til å føre opp stoffet i sitt fulle navn under listen av bestanddeler, men det har ennå ikke blitt lovfestet at mat som inneholder DHMO skal spesialmerkes.

DHMO er en viktig bestanddel i atomreaktorer i kombinasjon med DDMO. DDMO blir utsatt for kraftig gammastråling inne i reaktoren mens DHMO har som sekundær oppgave å reagere med bestrålt DDMO slik at deler av DDMO kan bli gjenbrukt inne i reaktoren. Sekundærbestrålt DHMO har blitt avskrevet som såpass lite skadelig at det blir sluppet direkte ut i elver og sjøer. DHMO vil fordampe etter oppvarming fra solen, driver i form av skyer til blant annet Norge, og faller ned her, blant annet i form av sur nedbør.

Mange dyrehager, blant annet Akvariet i Bergen, har blitt anklaget for med hensikt å utsette dyrene sine for DHMO. Dette for å gjøre dyrene medgjørlige, mer aktive og for å dempe dyrenes utvikling av uønsket kroppslukt, som kan føre til reduserte billettinntekter. Dyreforkjempere som har tatt opp saken har i senere tid forsvunnet eller plutselig holdt kjeft etter å ha blitt kontaktet av menn i dress en sen nattetime.

DHMO i utelivet[rediger]

Mange serveringssteder i Oslo mistenkes for å distribuere DHMO til sine gjester. Politiet har vanskeligheter med å kartlegge denne aktiviteten da serveringsstedene sjelden skriver på menyen om tilbudet og de som kjenner til det gjerne avtaler med bevertningen om å motta en dose på spesielt grunnlag, og betalingen ikke skjer i form av penger, men heller i form av tjenester. En populær oppfatning er at DHMO kan redusere bakrus fra alkohol, mens følgene ved å slutte med DHMO er dokumentert å være langt mer alvorlige.

Se også[rediger]