Civilization

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Civilization er en serie geopolistiske simulatorer, ofte brukt av statsoverhoder rundt omkring i verden.

Historie[rediger]

Det første Civilization-spillet ble skapt av hoffslaven Sid Meier på oppdrag fra den egyptiske Farao Ramesses II. En av hensiktene med dette var å regne ut hvor mange skjold som trengtes for å bygge Pyramidene. Dessverre tok ikke simulasjonen høyde for at man kunne hugge ned trær for å fremstille de nødvendige bygningsmaterialene, og heller ikke at man med fordel kan bruke bruke hammere isteden for skjold som bygningsmateriale. Sid ble derfor landsforvist fra Egypt, og måtte søke tilflukt i Amrika. Faraoen fant forøvrig ut hemmeligheten med trær og hammere på egen hånd, det er derfor det ikke finst trær i Egypt i dag.

Civilization I[rediger]

Hovedartikkel: Sid Meier's Civilization

Den første utgaven av Civilization var meget primitivt, man kunne bare spille til atomalderen. En mulig grunn til dette er at forskerne måtte lage lyspærene sine av dobbelpiler. Det var også bare 4 sivilisasjoner med i spillet: Egypt, Norge, Kina og Zululand. Det var to styreformer: Barne-TV og ikke Barne-TV. Det var også en DLC hvor du kunne velge Satan.

Civilization II[rediger]

Hovedartikkel: Civilization II

I Civilization II ble lyspærene vraket til fordel for erlenmeyerkolber (oppkalt etter Sid's bror, Erlend Meier). Det ble også innført en mengde nye sivilisasjoner, som Sibir, San Marino og Sid's nye hjemland Amrika. En ny styreform ble også innført: Talibanisme. Det ble snart klart at denne styreformen var altfor god, da den var uovertruffen på krig og til å få husets kvinne(r) til å holde seg i kjøkkenet isteden for i nærheten av dataskjermen. Den ble derfor tatt ut igjen i neste versjon.

Civilization III[rediger]

Hovedartikkel: Civilization III

Det var først 100 år etter første inkarnasjon av spillet at Sid Meier fant ut at man kunne bygge både pyramider og jagerfly av trær. Følgelig ble dette tatt hensyn til under utviklingen av Civilization III. Man får imidlertid ikke noen produksjonsbonus av å hugge ned jungel eller regnskog, å bruke trær derifra ville jo ha vært uetisk! Dette var det første spillet med store generaler, og også en og annen liten general. Frankrike fikk nemlig være med denne gangen.

Civilization IV[rediger]

Hovedartikkel: Civilization IV

Civilization IV er den mest nøyaktige geopolitiske simulasjonen hittil, og krever to supercomputere for å kjøre på de laveste grafikkinnstillingene. Nytt av denne utgaven er det at man bygger ting med hammere isteden for skjold. Global oppvarming på grunn av klimagassutslipp er også fjernet etter at Siv Jensen motbeviste dette. Global oppvarming kan derimot bli forårsaket av atomkraftverk, som eksploderer både titt og ofte. Beskjeden til verdens energiministre burde derfor være klar. Det er også et nytt system med såkalte "civics", som erstatter de monolittiske styreformene i tidligere utgaver. Nå kan man kombinere forskjellige alternativer i kategoriene styreform, økonomi, Barne-TV og religion som man ønsker. Man kan for eksempel ha Autokrati, Kleptomani, Psykisk Terror og Demonkrati på en gang, hvis det er det man ønsker.

Civilization og relativitet[rediger]

I Civilization går ofte tusenvis av år unna på noen timer. Man beveger seg med andre ord svært fort i tid når man bruker denne simulasjonen. I denne farten vil man i følge Einstein få en relativistisk effekt, som gjør at det som oppleves som timer av en observatør på Jorden, vil gå unna på minutter for Civilization-spilleren. Dette har en uønsket effekt idet Civilization i realiteten kan beskrives som en tidsmaskin. Sid Meier har ved flere anledninger blitt saksøkt av folk som hevder at han har brukt simulatoren til å reise frem i tid, tatt tidsmaskinen og implementert den i spillet. Hvor logikken i dette kommer inn er fortsatt uvisst, men ettersom USAs største hjerner arbeider på spreng med dette, antas det å være klart i løpet av neste årtusen. I mellomtiden vrir Einstein seg i graven. Spilleren vil også få økt forståelse av andre kulturer, inkludert fenomener som æresdrap og emo.

Se Også[rediger]

Civilization 6