Blender

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


Blenders brukergrensesnitt (oppe) Apollo X75s cockpit(nede)

Blender er et gratis, åpenkildekodet 3D-modelering- animerings- og fustasjopphengsomkoblingrenderingsverktøy, på tross av at det i utgangspunktet ikke var spesielt godt egnet til nettopp dette. Programmet blir derfor stadig videreutviklet og forbedret/forandret kraftig mellom hver nye versjon, til stor fortvilelse for de som prøver å lage en brukerveiledning.

Programmet ble opprinnelig designet med mantraet "Blender - 3D-modelleringens romferge"; dette viste seg senere å være en stor tabbe (se bilde)'.


Navnet Blender 3D[rediger]

Ordet "Blender" kan enkelt forveksles med en viss kjøkkenmaskin. Dette er ikke helt uten mening; en kjøkkenblender lager en mølje av det du stapper oppi- Blender 3D lager en mølje av bildene og filmsnuttene du lager.

En kjøkkenblender har også i hovedsak kun en knapp av betydning, nemlig av/på-knappen, og det har programmet blender også, men i form av en åpne- og lukkefunksjon, men denne funksjonen fungerer svært ulikt på de forskjellige OSene blender kan kjøre på; I Linux åpner man programmet ved å trykke på blenderikonet eller å taste "blender" inn i en terminal og trykke Enter-knappen, og å lukke blender gjøres ved å trykke på krysset på toppen i høyre hjørne, eller velge "fil -> quit", men i Windows OS-ene (satt i kontekst: obstaclesystem) er dette mye enklere, for da åpnes programmet ved dobbeltklikke, av og til trippel- eller femdobbelklikke man på ikonet på skrivebordet, men å lukke den gjør Windows helt automatisk for deg (enten du vil eller ei); av den grunn er det har blitt påstått at Windows er det OSet som er best egnet for blender, men denne påstanden ble likevel raskt avslått av Linux-fanatikere som argumenterte med at man også effektivt kan lukke blender med hurtigtasten ctrl+q.

Blenders utbredelse[rediger]

Blender blir stadig uglesett siden det ikke koster penger. De fleste profesjonelle 3D-modellerere er helt overbevist om at det viktigste målet på kvaliteten til et slikt program er størrelsen på lommeboka til eieren.

Til tross for dette har programmet med tiden utmerket seg mer og mer, og dette har hovedsakelig skjedd gjennom to tøffe, men tvilsomme reklamefilmer; Elephants Dream og Big Buck Bunny.

Det spekuleres likevel i årsakene til Blenders overraskende suksess. En av de største årsakene er proff-faktoren; man får tilnærmet automatisk status på internett som "ÜBERAW3S0M3" dersom man behersker Blender. Dette er fordi programmet er uvanlig vanskelig å lære seg sammenlignet med andre tilsvarende utmerkede, kjappe, enkle, kraftige, kuuule, og stilige programmer som 3dsMax og Maya.

Likevel er det raskt å bruke etter man har lært seg det. Dette skyldes i hovedsak alle hurtigtastene. Disse er logisk plassert på tastaturet. For eksempel 'G' for beveG, S for SjempeStor, og § for §üp3r4w3s0m3§edit-vertice-normalflip. Den aktive bruken av hurtigtaster har også skapt mye kritikk, for det meste av profesjonelle som bruker andre programmer.