Bjerkestammen

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjerkestammen (Til venstre: Kong Haakon VII)

«Vi tre må holde sammen»

- Bjerkestammen, Kong Haakon VII og Kronprins Olav

«Husk krigen, husk alt sammen, Eidsvold turn og Bjerkestammen. Og hvert fjell som var i samme båt!»

- Ole Paus

«Bjerkestammen er virkelig hel ved»

- Karsten-Beate

Bjerkestammen var en norsk motstandskjempe under 2. verdenskrig. Han hadde sine slektsrøtter i vikingstammer pluss noen andre forgreninger.

Bjerkestammen (fornavn ukjent) var virkelig en kjempe, med sine 19.3 meter (uten sko).

Bjerkestammen er mest kjent for den inspirerende talen den 28. april på Glomstuen i Molde. De nazistiske orkene var i gang med å bombe Molde, men Bjerkestammen fikk med seg Kong Haakon VII og Kronprins Olav til å komme med en appell om forsvaret av Norge. Bjerkestammen var en mann av få ord. Skal man peke spesielt på noe han kunne ha sagt, er dette noe av det som kunne vært husket best: "Vi tre må holde sammen!". Talen ble foreviget av maleren Tiedemand&Gude, og ble raskt spredt på datidens sosiale medier, blant annet på et frimerke i 1972 ("Frimerke" var en slags tag som ble fysisk festet på et "konvolutt" som omsluttet en "ark" av "papir"; hele greia fungerte som en slags tidsforsinket, dyr, plasskrevende, vanskelig kopierbar PM). Frimerket var riktignok uten lyd, men ikke ett eneste ord fra Bjerkestammen var utelatt. Frimerket var pålydende 1 kongekrone pluss merverdiavgift, totalt 1.20 kroner.

Lotte og foreningen hennes satt opp en minneplakett i 1955.

Bjerkestammen valgte senere å tre inn som leder for Huorns, trærne som reddet De Snille fra Uruk-hai og de andre orkene i Slaget ved Hornburg, slik beskrevet i dokumentarfilmen "Ringenes Herre: To tårn".

Bjerkestammen, i midten, omgitt av Kong Haakon VII og Kronprins Olav, på hver sin side av ham, til venstre og høyre